Wanneer je vaak zware ladingen vervoert is het handig om je bedrijfswagen uit te breiden met een of meerdere RVS producten. Wellicht heb je hier nog wat twijfels over. Dat begrijpen we. In deze blog leggen we je een aantal dingen uit die handig zijn om te weten. We vertellen je bijvoorbeeld over de actuele wet- en regelgeving met betrekking tot lading op het dak en aanhangers, maar ook het verschil tussen aluminium en RVS. Zo kun jij goed voorbereid de weg op.
Kiezen voor aluminium of RVS?
Waarom zou je voor RVS kiezen en niet voor aluminium? Er zijn overeenkomsten maar zeker ook grote verschillen. De materiaaleigenschappen maar ook de fabricage en duurzaamheid verschillen sterk van elkaar. Onder andere in de volgende punten:
- Het gewicht
De meeste personen denken bij aluminium allereerst aan het gewicht. Het soortelijk gewicht van aluminium is namelijk lager, maar het hangt heel erg af van de toepassing en de constructie hoe zich dat verhoudt tot bijvoorbeeld RVS.
- Draagkracht
RVS is veel sterker dan aluminium. Aluminium breekt en scheurt eerder, RVS heeft een veel hogere vloeigrens (weerstand tegen blijvende vervorming bij zware belasting).
- De prijs
RVS is in de regel duurder dan aluminium. Wij hebben onze RVS producten echter zo ontworpen dat alle positieve eigenschappen van beide materiaalsoorten optimaal worden benut en samenkomen tot een een mooi eindproduct. Zo heb je het perfecte evenwicht in draagkracht, gewicht, duurzaamheid en prijs. Door de lichte constructie verbruiken we minder kostbaar materiaal en is het totaalgewicht van het product ook nog eens concurrerend en kun je optimaal gebruik maken van je beschikbare dakbelasting.
Kies ik voor een imperiaal, aanhanger of beide?
Met een imperiaal verdubbel je de beschikbare laadoppervlakte van je bedrijfswagen. Je houdt dus snel ruimte over in je bedrijfswagen voor overige spullen. Materiaal van lange lengte kan ook moeiteloos mee. Wanneer de lading erg groot is in volume of zwaar van gewicht is is een aanhanger wellicht een betere keuze. Omdat het imperiaal vast zit op je bedrijfswagen kun je er altijd gebruik van maken, ook op onverwachte momenten. Even snel wat extra materiaal meenemen vanaf je werklocatie is zo snel gedaan. Ook in de (binnen)stad of andere locaties met beperkte manouvreerbaarheid of parkeerruimte is een imperiaal de handigste keuze.
Wet- en regelgeving imperiaal
Wanneer je een lange of grote lading wilt vervoeren op het dak van je bedrijfswagen is het handig om een imperiaal aan te schaffen. Afhankelijk van de maximale daklast van jouw bedrijfswagen kun je zo ook zwaardere ladingen vervoeren. Je kunt de lading altijd gemakkelijk op- en afladen door de standaard ingebouwde ladderrol. Maar hoeveel mag de lading dan bijvoorbeeld nog uitsteken? Dat verschilt of de lading deelbaar is of niet. Een ondeelbare lading is een lading die je, zonder het kapot te maken, niet kleiner kunt maken of op kunt splitsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan balken, ladders en buizen. Deelbare lading is bijvoorbeeld een pallet met tegels. Iedereen zal begrijpen dat het niet handig is om de pallet met tegels op je imperiaal te vervoeren. We beperken ons daarom tot de regels met betrekking tot de ondeelbare lading:
- De lading mag aan de voorzijde 1 meter uitsteken
- De lading mag aan beide zijkanten 20 centimeter uitsteken
- De lading mag aan de achterkant 1 meter uitstekeken (dit is zonder markeringsbord)
- Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van de auto uitsteken en niet meer dan 5 meter in totaal
Wet- en regelgeving voor aanhangers achter een bedrijfswagen
Bij een aanhangwagen mag de lading niet uitsteken aan de voorzijde. Een paar andere factoren waar je ook om moet denken zijn:
- Heeft de aanhanger een eigen kenteken nodig?
- Zitten er 1 of 2 werkende mistlampen op de aanhanger?
- Wanneer de aanhanger breder is dan je bedrijfswagen moeten er extra spiegels worden monteerd
- Bij aanhangers zwaarder dan 750 kilo is een hulpkoppeling verplicht
Bedrijfswagen ergonomisch beladen
Onjuist zware lading op je bedrijfswagen laden kan lichamelijk erg belastend zijn, en op termijn blessures veroorzaken. Er zijn voldoende opties voor maatregelen die je kunt treffen om jou en je personeel zo min mogelijk te belasten. Enkele van deze maatregelen zijn bijvoorbeeld:
- Zorg voor een aanhangwagen/ bedrijfswagen die geschikt is voor het doeleinde
- Zorg dat je medewerkers een instructie hebben ontvangen over koppelen, vastzetten, laden en lossen
- Zorg bij het op- en afrijden van de bedrijfswagen of aanhanger dat de oprijplaten niet te steil liggen. Zo voorkom je kantelen of wegglijden
- Voorkom dat zwaar materiaal handmatig geladen moet worden, maak wanneer mogelijk gebruik van een hijsmiddel
- Maak gebruik van een opstaptrede om de opstap te beperken
Met de RVS producten van Equinox maak je het beladen van je bedrijfswagen gemakkelijker en ook nog eens ergonomisch verantwoord. Zo verklein je het risico op bijvoorbeeld nek- of rugklachten bij jou en je medewerkers. Alle producten worden op maat gemaakt voor jouw bedrijfswagen en zijn met elkaar te combineren.
Tips voor veilig vervoer
Of je lading nu deelbaar of ondeelbaar is, zorg er altijd voor dat deze goed is vastgemaakt en niet kan schuiven. Zorg ook dat er nooit onderdelen los kunnen laten tijdens het rijden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld spanbanden of speciale dragers zoals een imperiaal.
Over Equinox
Equinox is het topmerk in RVS protectie, design en transportaccessoires voor de professional. Onze vaklieden ontwerpen en fabriceren sinds 1996 producten en accessoires van hoogwaardig RVS voor elke bedrijfswagen. Van imperiaal tot sidebars en van ladder tot opstaptrede. Gepassioneerde vaklieden werken vanuit onze moderne werkplaats in Leeuwarden met geavanceerde machines. Bestellen kan gemakkelijk via onze webshop. Heb je een vraag? Dan kun je altijd contact opnemen via ons contactformulier of bellen naar 058 233 48 88.